Dag van Gelderland

Thema's 

Energietransitie: van fossiel naar duurzaam
Het energievraagstuk is een wereldwijd en actueel vraagstuk. Het gaat aan niemand voorbij en raakt iedereen, ook in Gelderland. ‘Oude’ manieren van energie opwekken passen niet meer bij deze tijd. Wij gaan voor een klimaatneutraal Gelderland in 2050! Het begin van verandering is er, maar het tempo en de kracht waarmee moeten flink omhoog, willen we Gelderland in de toekomst schoon en gezond houden. We hebben geen tijd te verliezen! 

Biodiversiteit: werken met de natuur
Gelderland heeft een rijke natuur. Zoals de Veluwe met haar bossen, heide, stuifzand en haar bijzondere dieren en planten. We hebben ook een Gelders Natuurnetwerk met allerlei verbindingen tussen natuurgebieden, zoals ecologische poorten, ecoducten en uiterwaarden. Deze gebieden zijn belangrijk voor de biodiversiteit in en buiten Gelderland. Het beschermen en het versterken van deze verbindingen staat bij ons voorop. Tegelijkertijd merken we, ook in Gelderland, dat de variatie van planten en dieren daalt. Er is meer nodig om dit weer op peil te krijgen!

Vestigingsklimaat: Een krachtige, duurzame topregio!
Gelderland heeft een aantal sterke economische sectoren: Food, Health, Energy en Tech. Bovendien kent onze provincie een hoge kwaliteit van leven. De natuur, steden veelal omringd door groen, (kennis)infrastructuur, cultuur, recreatie en toerisme en sport maken Gelderland een ideale plek om prettig te wonen en werken. De Gelderse economie heeft grote behoefte aan voldoende en kundige mensen. De concurrentie op de arbeidsmarkt is groot. We willen de strategische ligging en de aantrekkingskracht van onze Gelderse regio’s vergroten.  zodat mensen hier willen (blijven) wonen en zich willen binden aan Gelderland. Omdat wij vinden dat iedereen die in Gelderland mee wil doen, dat ook moet kunnen, stimuleren wij dat het onderwijs optimaal is afgestemd op de arbeidsmarkt. De groeiende bevolking en economische activiteit vraagt aandacht voor onze bereikbaarheid.  We hebben een uitstekende uitgangspositie, maar moeten blijven werken aan ons vestigingsklimaat!