Dag van Gelderland

Programma

09.30 - 10.00 uur Ontvangst ochtendprogramma (bij Theater Orpheus en op diverse excursielocaties)

10.00 - 13.15 uur Deelsessie- en excursieprogramma

13.00 - 14.00 uur Gezamenlijke lunch in Orpheus

14.00 - 15.30 uur Plenair verdiepingsprogramma met hoofdcurator Floris Alkemade, Rijksbouwmeester

15.30 - 16.00 uur Pauze

16.00 - 17.00 uur Drie verdiepende sessies rondom de thema's energietransitie, biodiversiteit en vestigingsklimaat

17.00 - 18.00 uur Borrel

Plenair programma

Protect me from what I want’ – Jenny Holzer

Rijksbouwmeester Floris Alkemade neemt ons op originele wijze mee in zijn kijk op de onderwerpen energietransitie, biodiversiteit en vestigingsklimaat. Wandel mee door een Italiaanse renaissancetuin, van grot tot paleis. Onderweg komen er inspirerende sprekers voorbij, die reflecteren op de ontwikkelingsgeschiedenis van de mens en de dilemma’s waar wij vandaag de dag voor staan.

Wij mensen willen met alle beschikbare kennis en technieken heel graag oplossingen bedenken: voor het vervangen van fossiele brandstoffen, voor het verlies van biodiversiteit, voor het verbeteren van ons woon- en werkklimaat. Die drang om te handelen kan leiden tot verkeerde resultaten. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we goede beslissingen maken op deze drie belangrijke thema’s?


Sprekers, onder anderen:

Floris Alkemade, Rijksbouwmeester

Floris Alkemade is architect, stedelijk ontwerper, lector aan de Academie van Bouwkunst en Rijksbouwmeester. Hij werkte aan grote projecten en studies over de hele wereld, zowel op het schaalniveau van de architectuur als van de stedenbouw.

Floris Alkemade is sinds 1 september 2015 Rijksbouwmeester en als zodanig voorzitter van het College van Rijksadviseurs. De Rijksbouwmeester adviseert het Rijk bovendien gevraagd en ongevraagd over kwesties van architectonische kwaliteit en de grote ruimtelijke thema’s.

Floris Alkemade was na zijn afstuderen bij Rem Koolhaas aan de TU in Delft 18 jaar lang verbonden aan het bureau OMA, waaronder de laatste 7 jaar als partner. Hij werkte aan grote projecten en studies over de hele wereld, zowel op het schaalniveau van de architectuur als van de stedenbouw. Bekend zijn Euralille, een grote gebiedsontwikkeling rondom het nieuwe TGV-station in Lille, en in Nederland het nieuwe Stadshart van Almere. Met FAA werkte Floris Alkemade aan de herontwikkeling van het 600 meter lange entrepotdok Macdonald in Parijs.

Rebekka de Wit, schrijfster en theatermaakster

Rebekka de Wit werkt als theatermaker. Haar afstudeervoorstelling 'Hoe dit het verhaal werd' werd bekroond op het Theater Aan Zee in Oostende. Met de voorstelling 'Stel je voor, ik zoek een staat' won ze de SABAM schrijfprijs. De voorstelling 'Heimat' werd in België geselecteerd voor Circuit x. In 2010 won ze de voorronde van Write Now in Antwerpen. Ze publiceerde vervolgens in o.a. 'DW en B' en 'Das Magazin' en trad op in de 33e editie van Geletterde Mensen van Behoud de Begeerte. In april 2019 verscheen 'Afhankelijkheidsverklaring', een bundel vol bespiegelingen, verhalen en essays over het meest vanzelfsprekende en over wat die vanzelfsprekendheden verzwijgen.

Ad Verbrugge, filosoof

Ad Verbrugge is filosoof en universitair hoofddocent aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Een van de centrale thema’s in zijn werk is de vraag naar de dynamiek van het menselijk (samen)leven in het tijdperk van globalisering. Hij is een oorspronkelijk filosoof, wiens werk zich beweegt in de traditie van de Griekse en continentale wijsbegeerte. Sinds 2012 presenteert hij samen met Clairy Polak Het Filosofisch Kwintet van Omroep Human.

Ronald Rietveld, kunstenaar architect

Ronald Rietveld is kunstenaar architect en Prix de Rome-winnaar. Hij startte met zijn broer, filosoof Erik Rietveld, de multidisciplinaire experimentele ontwerpstudio RAAAF. Met zijn studio acteert hij op het snijvlak van kunst, architectuur en filosofie. De studio sleepte al vele prijzen in de wacht en werd in 2016 uitgenodigd voor de Academie van de Kunsten (KNAW). Hun werk start vanuit eigen fascinaties die zij confronteren met urgente maatschappelijke opgaven. Bijvoorbeeld de ‘The End of Sitting’ installatie, een denkmodel voor de werkplek van 2025, waarin de stoel en tafel niet langer het uitgangspunt zijn.

Manon Ossevoort, documentairemaakster

Jaren geleden bedacht Manon een reis. Een reis van een meisje op een tractor. Een reis naar het einde van de wereld en weer terug. Een reis die aantoont dat de wereld mooi is. Dat lijkt schijnbaar onmogelijk. Maar als je op pad durft te gaan met een andere manier van kijken, ontstaat een nieuwe visie. Manon reisde alleen op een tractor naar de Zuidpool, 4 jaar lang door 22 landen, legde 38.000 km af met een snelheid van 20 km/u. Manon interviewde mensen, bedrijven en organisaties en steeds weer werd haar duidelijk dat hoop kracht geeft, cynisme geen optie is en daadkracht het verschil maakt.


Drie verdiepende sessies

Na het plenaire middagprogramma kunt u kiezen uit één van de drie verdiepende sessies over energietransitie, biodiversiteit en vestigingsklimaat. Met lezingen van onder anderen: Louise Vet (Nederlands Instituut voor Ecologie) en directievoorzitter Jan Ummenthum van Rabobank Arnhem. 
Meer informatie over de verdiepingssessies vindt u hier